Verduurzamen is goed voor ondernemers. En goed voor de portemonnee, om duurzaam kosten mee te besparen. En, minstens zo belangrijk, goed voor onze wereld en toekomstige generaties. BEplusWF werkt zonder winstoogmerk voor het West-Friese bedrijfsleven aan deze belangrijke doelen. De ondernemers vertellen zelf waarom zij bijdragen aan de ambitie om energiepositief te worden. In deze aflevering: Jan Reek natuursteen – Hoorn.

BEplusWF maakt het makkelijk

Gerard Vreeker toont een ‘plak’ die is gezaagd met de enorme cirkelzaag naast hem.

Jan Reek natuursteen was ooit het eerste bedrijf dat zich vestigde op bedrijventerrein Hoorn80. Ook met verduurzamen is het familiebedrijf koploper. Reek stond vooraan bij de start van project Hoorn80 (nu West-Friesland) Energiepositief dat de grote ambitie heeft om bedrijventerreinen meer energie te laten opleveren dan de bedrijven samen gebruiken: “Wij onderschrijven die doelstelling volledig. Daarbij maakt uitvoerder BEplusWF het wel erg makkelijk door ons alles uit handen te nemen.”

Wie Reek zegt, denkt al snel aan grafmonumenten. “Natuurlijk maken we die nog steeds met veel liefde, maar we doen tegenwoordig veel meer met natuursteen”, vertelt directielid Gerard Vreeker. Hij leidt ons rond door de gigantische productiehal aan de Neutronweg 9 in Hoorn, waar ook de schitterende showroom is gevestigd. Er werken 30 mensen. De vaklieden bewerken marmer tot platen die binnenkort de badkamer van een prachtig grachtenpand in Amsterdam zullen sieren. Aanrechtbladen worden op maat gemaakt, natuursteen verwerkt tot schitterende sierbestrating en op het gebied van gedenkmonumenten is alles mogelijk: “Al onze producten worden gemaakt vanuit heel persoonlijke wensen. Maatwerk, in alle vormen, kleuren en kwaliteiten.” Spectaculair is de enorme natuurstenen bank die Reek rond het monument van Joost van den Vondel in het gelijknamige park in Amsterdam heeft afgeleverd: “Die bank staat er over 200 jaar nog. Zeer uitdagend en eervol om dit te mogen doen.”

Het zagen en polijsten van natuursteenblokken, uit heel Europa en zelfs Zuid-Amerika, tot schitterende badkamers en luxe vloeren kost heel veel stroom: “Iedereen begrijpt dat cirkelzagen met een doorsnee van ruim drie meter, waarmee we rotsblokken in plakken zagen, heel veel energie verbruiken. Om kosten te besparen zagen we met deze grote jongens zoveel mogelijk ’s nachts als de stroom minder kost.”

BEplusWF heeft ons fantastisch begeleid

Met een verbruik van 350.000 kWh (net zoveel als 100 huishoudens) is stroom een aanzienlijke kostenpost voor Reek: “We zijn daarom al heel wat jaren bezig met verduurzamen en dat komt echt voort uit ons milieubewustzijn. Uiteindelijk leven we allemaal op één aarde en is het onze plicht duurzaam met alles om te gaan. We hebben koepels op het dak geplaatst die licht van buiten doorlaten. Is er genoeg zonlicht dan dimt onze ledverlichting automatisch. De zagen worden heet door de enorme weerstand en moeten met water worden gekoeld. Dat water zuiveren we en kunnen we continu hergebruiken. En als klap op de vuurpijl heeft BEplusWF in het kader van Hoorn80 Energiepositief 630 zonnepanelen geplaatst. Dat daar subsidie voor beschikbaar is helpt natuurlijk wel bij zo’n enorme investering. Bij het hele voortraject en de uitvoering heeft BEplusWF ons fantastisch begeleid. Dat is ook wel nodig want wij moeten ondertussen wel blijven zorgen dat het bedrijf doordraait. Op dit moment halen we 60 procent van ons stroomverbruik uit zonnepanelen.  Ik kan dat iedereen aanraden. Je gebruikt iedere dag stroom. Als je dat uit de natuur kan halen ben je met zijn allen goed bezig. ”

Levert deze windturbine op de Markerwadden straks stroom aan Hoorn80?

Reek zou graag nog verder gaan met verduurzamen: “Helaas blijkt aardwarmte met dit gebouw nog een stap te ver. Misschien dat de techniek dat in de toekomst nog mogelijk maakt. Ook zouden we graag gebruiken willen maken van windenergie. De overheid zou daarin meer mogelijk moeten maken. Ons moederbedrijf Vreeker BV heeft meegebouwd aan een windturbine op de Markerwadden het zou natuurlijk prachtig zijn als we daarvan onze eigen stroom zou kunnen krijgen. Mijn oproep is: we hebben de aarde te leen, wees er zuinig op. En ga gewoon eens vrijblijvend praten met ECWF.”

Wilt u ook uw verhaal over verduurzamen kwijt?

Laten we in West-Friesland onze ervaringen delen. Mail onze redactie: info@beplus.nl 

Uiteraard kunt u ook contact opnemen als u ook advies wil over hoeveel geld en energie u kunt besparen.