370 zonnepanelen via ECWF

De Gier Jachtservice: “Met zijn allen blijven leven op deze planeet”

Henk de Gier van het gelijknamige jachtservicebedrijf in Enkhuizen is vastbesloten om zijn onderneming zoveel mogelijk te verduurzamen: “Ik wil mijn steentje bijdragen aan deze planeet.” Met de oplevering van een installatie van 370 zonnepanelen wekt het bedrijf nu zelf jaarlijks 110.000 kWh per jaar aan stroom op.

Als het om boten gaat, moet u bij De Gier wezen. Dat is al 30 jaar zo: onderhoud en stalling. Maar jachten, sloepen en schepen worden zo nodig ook volledig door de vakmensen opgeknapt: refit in scheepstermen. Kijk maar eens op de website om iets te proeven van de ambachtelijkheid van De Gier: https://degierjachtservice.nl/: 13.000 m2 nautische diensten aan het Markermeer. Liefde voor schepen: van vader op zoon.

Jongeren ontdekken het varen

In tegenstelling tot andere bedrijfstakken gaat het in de nautische sector goed, vertelt Henk: “Mensen zoeken het vakantieplezier weer dichterbij huis. De botenverkoop trekt aan en als er meer wordt gevaren, is dat goed voor ons. Er is meer onderhoudswerk en vraag naar stallingsruimte. De sector was erg aan het vergrijzen. Gelukkig zien we nu steeds meer jonge mensen in de boot stappen die echt het varen ontdekken.”

Het complex van De Gier omvat meerdere grote hallen: een stalling, spuiterij en onder meer een werkplaats. Eerder verving het bedrijf al de TL-lampen voor veel energiezuiniger ledverlichting. Toch wordt er alles bij elkaar nog veel stroom verbruikt: “Neem alleen al de afzuiging van de spuiterij: een stroomslurper! Door te investeren in zonnepanelen slaan we een dubbelslag. Ons bedrijf wordt veel duurzamer. Tegelijk gaan we op onze kosten besparen. Ja, inderdaad verdienen we de investering binnen zes jaar terug. Ook dankzij de SDE++ subsidie die we 15 jaar krijgen.”

BEplusWF duidelijk en eerlijk

Henk kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking met ECWF: “We zijn daar erg tevreden over. Ik denk dat je met veel pijn en moeite het ook alleen wel kan, maar zij zijn toch echt de specialisten. Ze weten de weg en alleen al zo’n subsidieaanvraag is zeer complex. Dat laat je aan vakmensen over, net als op het moment dat er wat aan je auto mankeert. Duidelijk en eerlijk. Maar dat ben ik ook! Dus dat voegde wel. We schelen niet zo heel veel van karakter denk ik: zakelijk op zijn West-Fries.”

Met zijn allen leven op die planeet

Graag had Henk de Gier zijn bedrijf ook van het gas af willen halen: “Helaas blijkt dat nog een te grote uitdaging. Ik zou het heel mooi vinden als daar ook systemen voor komen. Hoe minder CO2-uitstoot, hoe beter. Het is wel iets waar we over nadenken. Het zou mooi zijn als we in de toekomst helemaal energieneutraal kunnen worden. Dat vraagt wel om techniek die ook oudere panden warm kan krijgen. Ik wil er heel graag aan bijdragen dat we met zijn allen kunnen blijven leven op deze planeet. Als ondernemer zijnde moet je daarin je verantwoordelijkheid nemen en dat is precies wat we hier aan het doen zijn.”